Oudste Soppe’s

Oudste vermeldingen

De vroegste vermelding van de achternaam Soppe tot nu toe gevonden, is van Jhon en Annys Soppe uit Engeland. Uit de bronnen die ik vond blijkt dat zij beiden overleden op 2 september 1536 in Monkston, Hampshire. Dit is nu de Civil Parish Kents Hill, Monkston and Brinklow in Milton Keynes, Buckinghamshire, in de South East Region van Engeland. In de 16e eeuw zijn er diverse Soppe’s in Engeland, maar er is nog geen patroon of familieverband gevonden.

De Soppe familie uit Bohemen start bij Christophorus Soppe, die in 1594 in Dubá werd geboren (tegenwoordig in Tsjechië). Van Christophorus zijn inmiddels 57 nakomelingen beschreven door Alois Soppe uit Praag. Alois was zo vriendelijk zijn resultaten met ons te delen.

In Hessen is Martin Soppe de eerste. Hij werd geboren in 1598 in Allendorf an der Werra (Bad Sooden-Allendorf). Mogelijk is hij een broer van de Johannes Soppe die in 1607 in dezelfde plaats werd geboren.

De edele Jerolim Soppe werd rond 1600 in Zadar geboren, toen onderdeel van de Venetiaanse Republiek, tegenwoordig in Kroatië. Jerolim stamt uit een oude edele familie uit Zadar, die al vanaf de 12e eeuw wordt genoemd. Zij waren landeigenaren in de 14e eeuw, maar verloren een groot deel van hun bezit in de tweede helft van de 15e eeuw tijdens het Venetiaanse bewind. De familie Soppe speelde een belangrijke rol  in het publieke, culturele en geestelijke leven in de regio, tot in het begin van de 19e eeuw.
De figuur Jerolim Soppe kreeg gestalte op basis van archiefonderzoek, maar ook vanuit zijn grote kunstcollectie (94 schilderijen), waaronder 16 portretten, 28 religieuze (waaronder 3 Byzantijnse iconen) en 33 seculiere werken.

In Westfalen komt de naam Soppe voor het eerst voor bij het huwelijk van Elisabetha Soppen en Henricus Aelten op 22 mei 1614 in Borken. Elisabetha was weduwe van Bernard Pasgens, en veel meer is over haar niet bekend. In 1617 werd, ook in Borken, Anna Soppen geboren, dochter van Johan en Elske Soppen; in 1619 werd Anna’s broer Arnoldus geboren.

In Nederland is de eerste vermelding van onze familienaam gevonden bij de begrafenis van Anna Soppen op 1 augustus 1636. Zij werd begraven in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Burial of Anna Soppen, Aug. 1, 1636

Begrafenis van Anna Soppen, 1 augustus 1636

Oudsten in leeftijd

Sr. Antonita OSFDe oudste nog levende persoon met de achternaam Soppe en tevens de oudste Soppe ooit is de Amerikaanse kloosterzuster Zr. Antonita OSF. Zij werd geboren op 28 maart 1914 en is momenteel dus ruim 103 jaar oud. Zr. Antonita werd geboren als Modesta Elisabeth, dochter van Anton Soppe en Caroline Lehmann.  Zij woont in het klooster van de Sisters of St. Francis in Dubuque, Iowa. Haar afstamming is terug te voeren op Johann Gerhard Soppe en Anna Maria Elisabeth Vierhues uit Ramsdorf, wier zoon Gerhard Henrich in 1873 naar de Verenigde Staten emigreerde.

Fennigje MeijerinkDe oudste Nederlandse persoon in mijn genealogisch bestand is Fennigje Meijerink, de oudste zus van mijn oma Johanna Meijerink. Fennigje overleed op 3 augustus 1990, zij was op een paar dagen na 103 jaar oud. Fennigje was al sinds 1931 weduwe van Theodorus Sewüster.

1920_Hermanus_Soppe_(1898-2000)De Nederlandse Soppe die de hoogste leeftijd bereikte was Hermanus (Mans) Soppe die op 22 februari 2000 overleed op de leeftijd van 101 jaar.  Mans was de 11e van 13 kinderen van Jan Hendrik Soppe en Harmina Blaauwgeers (mijn opa Willem was een oudere broer van Mans). Mans was in 1923 getrouwd met Aleida Catharina Reinink, en zij overleed in 1987. Zij waren toen 63 jaar getrouwd geweest.