Soppe in Noord-Holland

Henk Soppe op zoek naar werk (1938)

Henk Soppe op zoek naar werk (1938)

Economische migratie is van alle tijden. Op zoek naar beter werk, meer inkomen, of gewoon op zoek naar inkomen; altijd zijn er mensen geweest die huis en haard verlieten om elders hun geluk te beproeven.

In 1935 vertrokken twee broers, Wim en Henk Soppe, vanuit Ommen naar het westen. Zij waren de oudste twee uit het gezin van Harm Soppe en Johanna Peters. Harm en Johanna waren enkele jaren eerder vanuit Coevorden naar Ommen vertrokken, en zouden later terecht komen in Driel, in de Betuwe, waar zij een fruitteelt- en veebedrijf exploiteerden. Deze woning is nog steeds in de familie en wordt bewoond door kleinkinderen van Harm en Johanna.

Wim Soppe kwam terecht in Nes aan de Amstel, een dorp onder de rook van Amstelveen. Hij deed boerenwerk en was tuindersknecht in Aalsmeer voordat hij bij de buitendienst van de gemeente Uithoorn kwam te werken. Hij trouwde net voor de oorlog met Alie Blom uit Vinkeveen en Waverveen, en uit hun huwelijk werden 5 kinderen geboren. Wim overleed op 48-jarige leeftijd aan een hartkwaal, zijn echtgenote Alie werd maar liefst 97 jaar oud.

Henk Soppe woonde rond 1937-1938 in Amsterdam Zuid, en zocht van daaruit werk als “Flinke R.K. boerenknecht, goed kunnende melken en verder met alle werkzaamheden bekend”. Hij zou later in Uithoorn bij Cindu in de chemische industrie carrière maken. Henk trouwde in 1945 met de Uithoornse Plonie van der Sluis en zij kregen 7 kinderen. Henk was een enthousiast wandelaar die in 2002 de krant haalde toen hij voor de dertigste keer, waarvan 28 keer in Uithoorn, de avondvierdaagse  uitliep. Hij wandelde in 40 jaar zo’n 31.000 km. Hij overleed 89 jaar oud, Plonie bereikte de leeftijd van 90 jaar.

 

Dit bericht is geplaatst in Nederlands, Soppe from Döllinghausen, Soppe van Coevorden. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *