Soppe in Amsterdam

Zoekend naar familiehistorie stuit je nogal eens op personen met de achternaam die je zoekt, maar waarvan je dan niet kan vaststellen of zij tot je familieboom behoren.

Zo vond ik in Amsterdamse registers diverse keren de naam Soppe en Soppen, maar schijnbaar ongerelateerd aan andere families in mijn onderzoek.

Zo werd een Anna Soppen in de Zuiderkerk begraven op 1 augustus 1636. Dat is ook direct alles wat ik van haar weet: was het haar eigen familienaam of de naam van haar man? Hoe oud was zij? Wie waren haar ouders? Vragen genoeg!

Dochter Maria Soppen van Marten Willems Soppen en Katharina Willems Boereel werd op 14 maart 1770 gedoopt. Ook hier verder nog geen aanknopingspunten.

Op het Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof werden vier dochters van een Pieter Soppe begraven: Christina in 1775, Maria in 1776, Johanna in 1781 en Dina in 1782. Opnieuw verder geen gegevens over leeftijden e.d. Pieter wordt in de begraafregisters aangehaald als Pieter Soppe van den Overtoom en Pieter Soppe van de Overtoomse weg bij den Overtoom

Begrafenis Johannes en Hendrik Johannes SoppenWat meer houvast bij Johannes Soppen die op 2 november 1802 in de Oude Kerk werd begraven. Van Johannes – wonend in de Korte Regulierdwarsstraat aan de Botermarkt – is terug te vinden dat hij in ondertrouw ging op 11 september 1801 met een Jacoba Bernardina Gerteler, dochter van Johannes en Gosina Huijgen en weduwe van Franciscus de Wit. Een trouwakte is niet gevonden, maar wel werd er op 4 juli 1802 een zoon gedoopt: Hendrik Johannes Soppen. Johannes en zijn zoon Hendrik zijn op dezelfde datum – en in 1 kist – begraven, mogelijk is er sprake geweest van een ongeval? Zijn weduwe Jacoba trad later in het huwelijk met een Harmanus Vaarvoort.

Dit bericht is geplaatst in Nederlands, Soppe (various). Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *