4 mei – Dodenherdenking

Graf van Jan Willem van Veenendaal

Jan Willem van Veenendaal

Jan Willem van Veenendaal sneuvelde, 26 jaar oud, op 13 Mei 1940 in de stellingen van de 1e sectie van 3-II-8 R.I. die waren gelegen tussen de Heimersteinselaan en de Levendaalseweg in Rhenen. Hij werd daar met 4 andere soldaten op 16 of 17 mei 1940 gevonden. Zij droegen allen nog hun tuniek en zijn gesneuveld rond 12.00 uur in de middag van 13 Mei 1940 toen hun stelling werd overmeesterd door Duitsers die handgranaten in de stelling gooiden. Jan Willem van Veenendaal is begraven in het tweede gedeelte van het 3e Hollandse graf op het Grebbekerkhof op 17 Mei 1940.

 


Joannes Blom
Johannes Blom

Johannes Blom was soldaat bij het 4-I-Auto bataljon. Hij sneuvelde bij de verdediging van Rotterdam op 13 mei 1940.  Johannes werd 25 jaar oud en is begraven op het ereveld in Schiedam.

 


Raymond F. SoppeRaymond Soppe

Raymond Soppe was soldaat bij het 31st Signal Construction Battalion van het Amerikaanse leger. Op 27 november 1943 was hij in het Middellandse Zeegebied, nabij Tunesië, aan boord van het troepenschip HMT Rhona  toen dat door een Duits bombardement tot zinken werd gebracht. Van de 2000 opvarenden kon minder dan de helft zich in veiligheid brengen. Raymond Soppe was daar niet bij, hij werd opgegeven als vermist.

 


Jo BlaauwgeersJo Blaauwgeers

Jo Blaauwgeers was bij de Marechaussée in Harreveld, en actief in het verzet onder de schuilnaam “Gert”.  Hij zorgde voor onderduikadressen, voedselbonnen en vervalste persoonsbewijzen en waarschuwde voor aankomende razzia’s. Samen met zijn collega Poulie hielp hij een Amerikaanse piloot ontvluchten. Blaauwgeers en Poulie werden verraden en op 6 juni 1944 gefusilleerd.  Zijn dochter Herma Jozé werd in december daaropvolgend geboren. Zij schreef later een boek over haar vader onder de titel “Freedom is not Free”.

 


Gradus SoppeGradus Soppe

Gradus Soppe was te werkgesteld bij een transportbedrijf in Hamburg. Om zijn vader te helpen op de boerderij bleef hij tijdens een verlofperiode langer weg, maar werd verraden door een NSB buurman en opgepakt door de groep van Herbertus Bikker. Op 12 september 1944 werd Gradus Soppe binnengebracht in de Straf- und Jugendgefängnis te Neumunster. Op 6 december 1944 is Gradus Soppe tijdens een vluchtpoging neergeschoten en in het ziekenhuis te Neumünster overleden. Naar Gradus Soppe is de G.J. Soppestraat te Steenwijksmoer vernoemd. Gradus heeft een oorlogsgraf op de RK begraafplaats van Steenwijksmoer.

 


Cap Arcona burningJan van Veenendaal

Politieman Jan van Veenendaal was in juli 1942 gearresteerd wegens verzetswerk, en via Kamp Amersfoort in Neuengamme terechtgekomen. In de nadagen van de oorlog werd het kamp ontruimd en werden de gevangenen op transport naar Lübeck gezet. Daar werden zij ingescheept op de Cap Arcona, de Thielbeck, de Deutschland en de Athen. Deze schepen gingen vervolgens voor anker in de Lübeckerbocht, de baai die toegang geeft tot de Oostzee.

Op 3 mei 1945 werd door de R.A.F. een bombardement uitgevoerd op de schepen, mogelijk in de veronderstelling dat het troepenschepen waren. De Cap Arcona, met aan boord Jan van Veenendaal, kreeg een voltreffer en zonk. Ook de andere schepen werden getroffen met uitzondering van de Athen, die met motorpech in Neustadt Holstein lag. Bij de ramp in de Lübeckerbocht kwamen 7000 van de 7600 opvarenden om het leven, gevangenen die zich zwemmend in veiligheid trachtten te brengen werden door leden van de Hitlerjugend alsnog doodgeschoten.

Jan van Veenendaal was 55 jaar, en liet vrouw en 5 kinderen achter.


Graf Antoon HilgerinkAntoon Hilgerink

Korporaal Antoon Hilgerink is op 22 jarige leeftijd op 11 april 1949 gesneuveld in Cheribon, tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, wat toen de “politionele acties” werd genoemd.

Hij werd begraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung.

Dit bericht is geplaatst in Nederlands. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *