Majesteitsschennis (1908)

De Tijd 30-1-1908In een tijd waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is kijk ik eens terug naar zo’n 100 jaar geleden. In januari 1908 moest de mijnwerker H. Soppe uit Kerkrade zich verantwoorden voor de rechter omdat hij “de Koningin had beleedigd en verwenscht”. Dat was dan dus koningin Wilhelmina, wel te verstaan. Wilhelmina was sinds 1898 op de troon, en dus 10 jaar in functie.

Over de aard van de beledigingen en verwensingen laat het artikel zich niet uit, wel dat Soppe goed bij zijn verstand was. Hij was eind november 1907 gearresteerd en na verhoor vrijgelaten, en op 29 januari 1908 had hij zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Soppe kwam niet opdagen, waarna de substituut officier van justitie 2 maanden gevangenisstraf eiste tegen “de “held””.

De_Tijd_14-2-1908Op 13 februari werd Soppe veroordeeld tot een maand celstraf, onvoorstelbaar in deze tijd! Soppe was echter nogal hardleers, want vier jaar later werd hij opnieuw veroordeeld tot een maand gevangenisstraf, schuldig bevonden “aan beleediging van de Koningin”.

Over de identiteit van genoemde Soppe ben ik niet 100% zeker, maar ik verdenk Hermanus Antonius Soppe. Hij was geboren te Dalen maar trouwde in 1912 in Heerlen met Anna Catharina Heutz. Uit dat huwelijk werden 4 kinderen geboren, allen te Heerlen. Hermanus Antonius was een kleinzoon van Antonius Soppe, een van de twee zonen van Harm Hendrik Soppe, onze stamvader.

Dit bericht is geplaatst in Nederlands, Soppe van Coevorden. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *