Hendrik Soppe – stamvader van de Coevorder Soppe familie

TurfstekerHendrik Soppe komt aan het begin van de negentiende eeuw vanuit Döllinghausen in de regio Osnabrück naar Steenwijksmoer. Sommige genealogen schrijven dat dat rond 1820 zou zijn geweest, maar op 10 oktober 1813 doen hij en Fenna Brouwer elkaar te Coevorden huwelijksbeloften, en in 1815 resp. 1818 worden dochter Geertruida en zoon Antonius in Steenwijksmoer geboren. Bovendien is Hendrik in maart 1815 getuige bij de aangifte van geboorte van Jan Harm Merink. Hendrik is dus in 1813 of daarvoor in Coevorden aangekomen.

Hendrik is dan begin dertig, en sinds kort weten wij dat hij geboren werd als zoon van Geerts Hindrik Soppe en Maria Gertrud Höveler. Hendrik heeft in ieder geval twee oudere zussen, en nog een zus en een broer waarvan de geboortedata niet bekend zijn.

Hendrik trouwt na 3 oktober 1813 te Coevorden met Fenna Brouwer. Hendrik is turfsterker en arbeider, maar het lijkt alsof hij ambities heeft om boer te worden. Hij is ondernemend genoeg om in 1826 een stuk land te kopen, in 1827 en 1833 wordt hij samen met Fenna genoemd in schuldbekentenissen, hij heeft van Berend Cock, in leven apotheker te Koevorden overleden te Soest den 29 augustus 1856 in den ouderdom van 74 jaren, geld geleend. Sommige bronnen noemen Berend Cock ook als wethouder en “officier voor burgerzaken” van de gemeente Coevorden.

Harm en Fenna krijgen acht kinderen, waarvan zes dochters en twee zonen. Als Hendrik op 50-jarige leeftijd in 1831 overlijdt laat hij, blijkens een successiememorie onroerend goed na. De overlijdensakte wordt betekend ten overstaan van Berend Slingenberg, de fameuze eerste burgemeester en officier van de Burgelijke Stand van Coevorden.

Overlijdensakte Harm Hindrik Soppe

Dit bericht is geplaatst in Gezin Harm Hendrik Soppe, Nederlands, Soppe van Coevorden. Bookmark de permalink.

2 reacties op Hendrik Soppe – stamvader van de Coevorder Soppe familie

 1. Desirée Berkhof - Bos schreef:

  Hallo Familielid
  Ik ben ook al een poosje bezig om mijn familiestamboom uit pluizen en doe dit op my Hertiga
  En na veel zoeken kwam ik op deze site en dan wordt mijn nieuwsgierigheid gewekt omdat wij weinig verhalen hebben gehoord over mijn voorouders.
  Lezend door deze stamboom heen zie ik dat ik nog wel aanvullende informatie kan verstrekken.
  Ik ben de kleindochter Desirée Berkhof – Bos van Bernardus Fransiscus Bos en Geziena Bos Soppe.
  Dochter van Hermanus Hendrikus Johannes Bos en Catharina Bos Born.
  Ik zag dat mijn vader en nog 2 zussen er niet tussen stonden.
  Mijn vader is:
  Hermanus Hendrikus Johannes Bos geboren op 26 augustus 1924 in Steenwijksmoer en overleden op 7 maart 1987 in Almelo hij is de zoon van Bernardus Fransiscus Bos en Geziena Bos – Soppe
  En de 2 dochters van Bernardus Fransiscus Bos en Geziena Bos Soppe
  Dit zijn: Susanna Hermina Bos geboren op 25 februari 1917 en overleden op 24 maart 2001 en Hermina Susanna Bos ze was kloosterzuster in Wuushwezel -België geboren op 24 april 1908 en overleden op 7 november 1977 in België
  Ik heb ook nog wel een foto in de jongere jaren van mijn opa en oma.
  Mocht u er belang bij hebben dan hoor ik het graag van u.

  Mvg.

 2. admin schreef:

  Dag Desirée, dank voor je bericht en je aanvullingen. Ik zal binnenkort via email contact opnemen want ik ben uiteraard heel erg geïnteresseerd in nieuwe gegevens! Vriendelijke groet, Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *